Polisen: Så här jobbar båttjuvarna och så här kan ni minska stölderna

När min Yamahamotor blev stulen i veckan passade jag på att fråga sjöpolis Tommy Fortkord om hur dessa brott går till och hur man kan skydda sig på bästa sätt.

-Hur går båtstölderna till?

  • De som håller på med denna typ av brott är samma typ av grupper som gör bilstölder, stöld av bildelar, stöld av värdesaker i hem, et.c.
  • Det är företrädesvis personer från östländer som opererar i små grupper. De hittar mycket väl i Stockholms län.
  • När de är ute och rekognoserar är de oftast ute med vanlig personbil och ofta förklädda till fiskare. De parkerar och går omkring med fiskespö och kan då gå ner på bryggor och se sig omkring på så sätt.
  • När de gör stölderna är de ofta utklädda till byggnadsarbetare med varseljackor etc. De har tom ibland bygghjälmar. De kör då mindre skåpbilar som hantverkare använder (eller som paketbilarna som budfirmorna använder) så som Citroen Berlingo, Renaul Kangoo och liknande.
  • Efter stöld körs stöldgodset till en omlastninsplats som kan vara ett hyresförråd där godset förpackas och läggs på pall för vidare transport. Sedan går pallarna typiskt vidare via färjorna till Baltikum, men kan transporteras av personer som inte vet att de transporterar stöldgods.

-Vad kan man göra för att försvåra för tjuvarna?

  • Var aktiva och kolla upp bilar och personer som rör sig i området.
  • Lås båten ordentligt. De båtar med sämst låsning stjäls först.
  • Jobba med ljus! Ha ljus som tänds vid rörelse vid båtuppställningsplats på vintern.
  • Byt till bomsystem med individuella nyckelbrickor istället för koder. Brickor kan lånas ut till hantverkare när de utför jobb och returneras. Generella koder sprids tyvärr och det finns ställen på nätet där du kan få betalt för den typer av information.

Magnus Dimert
2019-11-29