Extremt torrt i markerna – flera bränder i området

I torsdags hade vi en stor brand hos oss på Svart väg 54. Ett förrådshus och ett gästhus är totalförstörda och det brann på ca 3000 kvm på tomten. (Bland annat brann den fyrhjuling som jag brukar köra runt och leverera korv med på naturvårdsdagarna, den syns i bild vid brandmannen.)

Tack vare snabbt agerande från fantastiska grannar Rolf Ehrnström och Jan Stålhamre så kom brandkårerna i Sorunda och Nynäshamn i tid för att rädda bostadshusen. En kvart senare hade även dessa brunnit enligt brandkåren. Brandkåren har inte kunnat konstatera orsaken till branden mer än att det är så torrt i markerna att det räcker med en gnista för att det ska börja brinna.

Det är extremt torrt i markerna nu även under de eldningsveckor som är godkända enligt smohf (vecka 15-16). LFT-styrelsen uppmanar alla att vara uppmärksamma och tänka en extra gång innan ni gör upp eld. Senaste veckorna har det brunnit tre gånger på Lisö och igår brann det även på Torölandet. 

Det känns fantastiskt med det fina samarbetet inom området och allt stöd som vi fått i samband med branden. Tack för det alla! Tack också till alla från brandkårerna i Sorunda och Nynäshamn som gjorde ett otroligt bra arbete.

Magnus Dimert